Broušení a mazání ručně (jednoduše a levně pro každého) PDF Tisk Email
Neděle, 17 Leden 2016 10:47

Není sporu, že ostré, dobře namazané a správně nabroušené lyže (a snowboard), jsou základním předpokladem kvalitní jízdy na jakémkoli povrchu, zvláště na lepivém sněhu a na ledě. Dobrá příprava lyží je stejně důležitá jako samotná jejich kvalita.

 

Všechno za nás sice může udělat servis, ale ten není vždy po ruce, stojí peníze… a tak to některým nedá a vrhnou se do přípravy sami. K tomu jsou potřeba držítka, brousítka, teplítka, mazátka a čistítka.

Lyže by měla i na začátku být prosycena voskem + také si zjistíme, jaký úhel má hrana před naším zásahem.

a) srovnání skluznice a úhlování hran od skluznice

• gumičkou zajistíme brzdičky (1) • lyži upneme do svěráků (2) skluznicí nahoru a zafixujeme přetažením gumicuku nataženého mezi svěráky přes brzdičky lyže • radekem skloněným v úhlu cca 30 °seřezáváme plochu skluznice (3) dokud radeko nezačne brát ocelové hrany • jednosečným pilníkem omotaným z jedné strany izolačkou naúhlujeme hrany (4) od skluznice na cca 0,5 °.

Začátečníci na hranu od skluznice, vyjma zahlazení drobných poškození, raději nesahají!

b) broušení hran z boku

• lyži upneme do svěráků skluznicí od sebe (5)• hranou pilníku seřízneme plast bočnice u hrany (6), aby při broušení bral pilník jen ocel • vodítkem s upnutým pilníkem (7) brousíme hranu z boku pod úhlem: 90 °–88° děti, starci, začátečníci, 88 °–87 ° pokročilí a sportovní lyžaři, 87 °–86 ° závodníci. Tahy by měly být dlouhé cca 20–30 cm s lehkým přítlakem směrem, ve kterém pilník zabírá. • zkoušíme opatrně prstem (8) stejnoměrnou ostrost po celé délce hrany • vzniklý grot zabrousíme (9) směrem od skluznice mokrým diamantem • pilník i lyže průběžně čistíme a ometáme od špon kartáčem • na závěr po uvolnění lyže ze svěráků důkladně silonovým kartáčem vykartáčujeme špony ze skluznice

c) mazání skluznice

postačuje libovolný parafín, klidně i čajové svíčky. Nejdůležitější je, aby skluznice byla voskem DOKONALE PROSYCENA. Obvyklý způsob je zažehlování dostatečného množství vosku žehličkou (ta musí „plavat“) se stažením přebytečného vosku cidlinou a kartáčováním. Já již léta používám velmi šetrnou metodou (malá spotřeba vosků) za využití horkovzdušné pistole .

Postup je následující:

• lyži upneme do svěráků skluznicí nahoru (2) a zafixujeme přetažením gumicuku přes brzdičky lyže • pistolí na nejvyšší výkon lehce „požeháváme“ skluznici (10) a druhou rukou nanášíme tahy v podélném směru lyže dostatek vosku (od špičky k patě – vosk se nesmí rozpouštět, pouze je měkký a dobře se nanáší) • směrem od špičky k patě nejdříve vosk pistolí rozpouštíme (11) a druhou rukou malým kartáčkem na ruce pečlivě za tepla vtíráme do skluznice – totéž ještě jednou návazně od paty ke špičce a dbáme, aby se skluznice „potila“ voskem (jestli zůstává suchá, je třeba vosk přidat) • ještě za tepla skluznici řádně vykartáčujeme • nehtem nebo i hadříkem pořádně stáhneme (12) přebytečný vosk z boku ocelových hran a lyží • po vychladnutí ještě skluznici vykartáčujeme – vosk nesmí zůstávat na skluznici, ale v ní ! Závodní příprava lyží se v podstatě od zde popsaného postupu neliší, ale všechny činnosti jsou prováděny s až chirurgickou přesností s dokonalými speciálními nástroji a mazlivým mileneckým přístupem. Taková příprava lyží trvá třeba 4 hodiny. Vy budete podle tohoto taháku hotovi za cca 40 minut – při opakování po každém lyžování třeba i jen za 10 minut.

Ale stojí to za to!

ZÁVĚREM: V podstatě stejným způsobem postupujeme při údržbě snowboardů.

VL-Tahák podle HOnzy Verla - testovacího jezdce Sporten a.s., několikanásobného mistra ČR Masters

Aktualizováno Úterý, 19 Leden 2016 11:00
 

Reklama

Banner